Imami i mu'allime Medžlisa na seminaru Agencije za certificiranje halal kvalitete
U subotu, 14. januara 2017. godine u Elči Ibrahim-pašinoj medresi imami i mu'allime Medžlisa IZ Travnik su prisustvovali seminaru pod nazivom “Halal standardizacija, halal hrana i halal ishrana”.
Seminar je organizovalo Muftijstvo travničko u saradnji sa Agencijom za certificiranje halal kvalitete za imame, vjeroučitelje i koordinatore sa područja Muftijstva.
Uvodno ašere proučio je Merzuk-ef. Grabus, imam džemata Maline, a prisutnim se u svojstvu domaćina obratio mr. Safet Durguti (pomoćnik direktora za internat u travničkoj Medresi) uputivši im selame dobrodošlice i svoje zadovoljstvo što Medresa sa svojim kapacitetima može biti domaćinom ovog seminara.
U uvodnom dijelu seminara učesnicima se obratio i Muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović koji je kazao da se seminar u januaru sad već tradicionalno organizuje s ciljem edukacije kadra u skladu sa zahtjevima vremena u kojem se živi, a jedan od savremenih zahtjeva ovog vremena je i halal standard, odnosno, halal certficiranje. „Imami i vjeroučitelji su zbog prirode svoga poziva najpozvaniji da se upoznaju sa halal standardima” – dodao je.
Nakon Muftijinog izlaganja uslijedio je glavni dio seminara u kojem su svoja izlaganja imali: Amir Sakić, direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete, prof. dr. Midhat Jašić, član UO Agencije i Valdet Peštalić šef Odjela za edukaciju u Agenciji za certificiranje halal kvalitete.
Direktor Agencije Sakić izlagao je na temu „Halal u ishrani muslimana” pri čemu je upoznao prisutne sa Agencijom, njenim osnivanjem, razvojnim putem i rezultatima koje je postigla u svom desetogodišnjem djelovanju. Objasnio je značaj halal standarda i podsjetio na dijelove islamskih izvora koji govore o halalu i haramu,a posebno na one koji govore o ishrani. Također, u svome izlaganju, podsjetio je na karakteristike, važnosti i osnovne principe halala i harama.
Vrlo zapaženo i interesantno izlaganje imao je prof. dr. Midhat Jašić koji je govorio na temu „Prehrana, islam i dimenzije ljudskog bića”. Prof. Jašić posebno se zadržavao na temama od velikog značaja kao što su važnost umjerene prehrane, fizička aktivnost čovjeka i značaj higijene.
Posljednji izlagač bio je Valdet Peštalić koji je govorio na temu „Halal u primjeni” dotičući se između ostalog pitanja o područjima primjene halala, sljedljivosti, provjere i kontrole. Također je govorio o aditivima, halalu u savremenom poslovanju i o halal hrani u BiH.
Na pauzi između izlaganja upriličena je dodjela Halal certifikata Mesnoj industriji „Bajra” koja je na taj način postala vlasnik prvog lanca mesnica koji ima ovaj Certifikat. Mesna industrija „Bajra” je na istom seminaru upriličila degustaciju nekih svojih proizvoda.
Dovom koju je proučio glavni imam MIZ Travnik, mr. Salih-ef. Indžić završen je, po mišljenju njegovih sudionika, vrlo važan i koristan seminar.