Vjersko-prosvjetna

Vjersko-prosvjetna služba Medžlisa je jedna od tri službe preko kojih Medžlis IZ Travnik obavlja svoje aktivnosti.

Vjersko-prosvjetnu službu čine: glavni imam, imami, hatibi, mu'allimi, mu'allime, mujezini zaposleni pri Medžlisu IZ-e Travnik.

Rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe je glavni imam. U svom radu koordinira i nadzire vjerske poslove i sadržaje, te obavlja sve dužnosti u skladu sa važećim propisima i normativima Islamske zajednice u BiH. Organizacija i praćenje mektebske nastave, organizacija završnih ispita i mektebskog takmičenja, kao i takmičenja iz Vjeronauke, redovno održavanje seminara sa imamima, posjete džematima po raznim osnovama, organiziranje vjerskih svečanosti u povodu značajnih mubarek-dana i noći u hidžretskom kalendaru kao i drugim prilikama, organizacija i realizacija ramazanskih aktivnosti, sudjelovanje na sjednicama Izvršnog odbora Medžlisa, Savjeta Muftijstva i drugim sastancima i skupovima u organizaciji službi Rijaseta i Udruženja Ilmijje, samo su neke od najznačajnijih realiziranih aktivnosti glavnog imama u izvještajnom periodu.

Početkom mjeseca septembra 2014. godine izvršena je inauguracija novog glavnog imama koji je nakon preuzimanja dužnosti počeo raditi u punom kapacitetu.